Двама висши служители на Областната дирекция на МВР - Стара

...
Двама висши служители на Областната дирекция на МВР - Стара
Коментари Харесай

Шефове в МВР - Стара Загора хвърлиха оставки по команда

Двама висши чиновници на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи - Стара Загора подадоха оставки поради гибелта на Пламен Пенев при полицейски арест след гонене на 30 декември вечерта, оповестява Българска национална телевизия.

Отстранените началници са зам.-директорът на ОДМВР Стара Загора комисар Пламен Петков, който е изпълнявал функционалностите на шеф в деня на случая и шефът на охранителната полиция в града комисар Илиян Илиев.

Вътрешният министър Калин Стоянов изиска оставките по-рано денем.Стоянов свика изключително заседание на шефовете на Главните и Областните дирекции на Министерство на вътрешните работи в страната.

58-годишният мъж загина след полицейско гонене в края на 2023 г. Близките на мъжа обвиниха чиновниците на Министерство на вътрешните работи, че са надвишили пълномощията си и са предизвикали гибелта на Пенев.

Аутопсията на Пенев удостовери, че е бил зaдушен при ареста.  Няколкото служители на реда, които са го арестували, са го затиснали по подобен метод, че той не е можел да си е поема въздух, и това е довело до гибелта му. Това са резултатите от аутопсията на Пенев, извършена от трима правосъдни медици. 

Според наредбите и вътрешните правила на Министерство на вътрешните работи за гонене на коли и задържане на лица, методът на деяние на полицията в Стара Загора е неприемлив, защото подлага на риск живота освен на преследваните, а и на полицаите и на инцидентно попаднали на мястото жители.

Министерство на вътрешните работи разгласи, че двама чиновници от ОДМВР - Стара Загора са краткотрайно отстранени от служба поради преследването. Във връзка със случая от 30.12.2023г. в ОДМВР - Стара Загора са разпоредени две инспекции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР